- Categorieën
- Woonkamer
- Eetkamer
- Slaapkamer
- Keuken
- Werkplek
- Badkamer
- Hal
- Tuin
- Verlichting
- Inspiratie
- Black Friday week SALE
- Klantenservice
De kans is groot dat je dagelijks de tafel dekt, zonder dat je echt nadenkt over hoe het volgens etiquette hoort te zijn. Als je dan een keer een etentje geeft voor een speciale gelegenheid of als je een chique dinertje organiseert, vraag je je opeens af: ‘Hoe dek je eigenlijk een tafel?’ Daarom leggen we je in dit artikel precies uit hoe je volgens de officiële etiquette een tafel hoort te dekken.
Bij een diner met meerdere gangen ligt het bestek voor alle gangen al op tafel. Het bestek ligt gesorteerd op gang. De eerste gang ligt aan de buitenkant en vervolgens werk je langzaam naar binnen toe. Dessertbestek ligt altijd boven het bord. Hierbij wijst het lepeltje naar links en het vorkje naar rechts. Aan de rechterkant van het bord liggen de messen en lepels, aan de linkerkant liggen de vorken. De messen en lepels leg je netjes naast elkaar, maar de vorken dek je dakpansgewijs. Dit betekent dat ze niet op één lijn liggen, maar een klein beetje schuin onder elkaar. Voor de mooiste uitstraling zorg je ervoor dat al het bestek uit dezelfde bestekset komt. Koop bijvoorbeeld een mooie bestekset van 4, zodat het bestek allemaal perfect bij elkaar past.
Net als het bestek, hebben ook de glazen een bepaalde volgorde waarin ze moeten staan. Voor de wijnglazen geldt dat je van buiten naar binnen werkt. Begin met het glas voor de witte wijn boven het mes van het voorgerecht. De andere glazen staan in een diagonale lijn naar boven. Het waterglas staat altijd het meest bovenaan. Rode wijn hoort in een groot glas, witte wijn in een klein glas.
De borden leg je neer van groot naar klein. Het onderbord wordt vaak niet gebruikt, maar dit kan wel. Het kleinste bordje wordt gebruikt voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je ook op een apart (verwarmd) bord serveren. Zorg ervoor dat de borden netjes voor de stoel staan. Links bovenin zet je een klein bordje met een botermesje.
Een mooi gedekte tafel is pas af met mooi servies en bijpassend bestek. Vergeet ook servetten, een tafelloper en mooie aankleding, zoals kaarsen, niet. Zo wordt jouw etentje een groot succes.